Bahan Bahan Untuk Lapisan Bawah :
Bahan A
- 200 gm tepung beras
- 2 sudu tepung ubi
- 1 sudu garam
- 900 ml santan
- 400 gm ubi keladi ( dipotong dadu dan dikukus hingga masak )
- Masukkan kesemua bahan A , Kacau rata dan tapis
- Kemudian , masak atas api yg kecil hingga naik wap (agak agak pekat )
- Campurkan bahan B , kacau rata dan angkat
- Masukkan ke dalam loyang , kukus selama 30 minit
- 100 gm tepung gandum
- 250 gm gula putih
- 4 biji telur gred B
- 600 ml santan
- sedikit pewarna ungu
- Campurkan kesemua bahan , kacau hingga rata dan tapis
- Masak hingga naik wap ( agak agak pekat ) di atas api yang kecil
- Tuang adunan ke atas lapisan keladi tadi ( sebelum tuang , cakar lapisan bawah dgn garfu )
- Kukus kembali selama 30 minit
SELAMAT MENCUBA ;)
No comments:
Post a Comment