Saturday, 22 June 2013

DONUT KENTANG



Bahan A :

  • 2 biji ubi kentang ( direbus )
  • 1 cawan air
* Blend kedua dua bahan ni

Bahan B :

  • 1/2 cawan butter
  • 6 sudu susu manis
  • 1 biji telur
  • 1 pack yeast segera 
  • 1 sudu garam
  • 2 sudu shortening
*Pukul kesemua bahan B hingga kembang

Bahan C :

  • 8 cawan tepung gandum
  • 2 sudu baking powder
Bahan D :

  • Gula Caster 
Cara caranya :
  1. Campurkan bahan A dan bahan B ke dalam Bahan C. Uli hingga menjadi doh
  2. Biarkan doh naik hingga dua kali ganda selama 3 jam
  3. Selepas 3 jam , diuli kembali dan boleh la dibentuk . Rehat kan selama 1/2 jam dan boleh lah digoreng
  4. Sejukkan dan boleh la digolekkan dlm gula caster
# p/s kalau doh tak cukup lembut , boleh ditambah air sedikit sedikit 

No comments:

Post a Comment